De gebruikersinterface van documentbibliotheken is behoorlijk op de schop gegaan. In dit document de eerste bevindingen, kanttekeningen en tips voor het gebruik.

Voordeel van de nieuwe gebruikersinterface is dat deze veel meer lijkt op die van OneDrive, er minder opties beschikbaar zijn en dat het lint is vervangen door een context gevoelig menu. Items worden alleen getoond als ze een functie hebben. Daarnaast claimt Microsoft dat de nieuwe interface sneller is dan de klassieke maar daarvan is eerder het tegenovergestelde mij opgevallen.

Nieuw document aanmaken 

Onder de knop Nieuw is de optie Koppeling toegevoegd. Hiermee kan een koppeling naar een document of webpagina gemaakt worden. Als gekozen wordt voor koppeling verschijnt een venster met daarin een overzicht van de laatst gewijzigde bestanden. Een URL wordt standaard geopend in een Nieuw tabblad.

Als een nieuw document aangemaakt wordt en er is verplichte metadata in de bibliotheek dan blijft het document uitgecheckt. Via de Info knop kunnen kenmerken toegevoegd worden en via het menu moet het bestand dan nog ingecheckt worden.

Bewerkingen op een geselecteerd document 

Als een document geselecteerd is zijn de volgende bewerkingen beschikbaar

Open: hierbij de keus te openen in Online of in Desktopversie 

Bij Move to en copy to alleen de optie om te kopiëren of verplaatsen naar een andere map binnen dezelfde bibliotheek. Dit kan ook met slepen, het was beter geweest een optie te hebben die het naar andere bibliotheken binnen dezelfde site mogelijk maakt.

Pin to top: bestand wordt als tegel getoond boven de lijst met documenten. Nadeel is dat de tegel vrij groot is en er dus weinig ruimte overblijft voor het overzicht van bestanden.

Selectie ongedaan maken kan door rechts op het kruisje te klikken bij selected

Werken met weergaven 

De weergaven worden getoond in een keuzelijst rechts van het scherm. Hierin is ook de optie Openen in Explorer ondergebracht. Nieuw is de optie Weergeven in Tegels.

Via de optie Manage views kom je terecht in het scherm waarin bestaande weergaven aangepast kunnen worden en waar nieuwe weergaven gemaakt kunnen worden. Als er een * staat achter de weergave naam dan betekent dit dat de weergave is gewijzigd en dat via de optie Save View de wijzigingen eventueel opgeslagen kunnen worden.

In de koppen van een weergave kan gefilterd worden en ook kan de breedte van kolommen in een weergave ingesteld worden.

Wat een heel groot gemis is zijn de opties voor filteren en navigatie hiarchieën verdwenen zijn. Je kunt ze nog wel instellen via de opties in Bibliotheek instellingen maar deze instellingen hebben geen effect helaas.